lørdag den 19. maj 2012

Kajak kveite i stiv kuling

Ja, med et varsel om stiv kuling var forventningerne nok temmelig lave. Lidt surt, at køre herop på 30 timer for at få så meget fisketid som muligt, bare for at konstatere at elementerne i den grad er imod os. Nå, vi kørte lidt rundt i området, og her er det så at konceptet med kajakkerne kommer til sin ret. For mens man er overvejende stationær med en småbåd, så er man hypermobil med en kajak. Man kører rundt for at finde et sted hvor der er læ, og så er det bare i med kajakken.

Vi kørte lidt rundt på Kvaløy og så et fænomen ved Hella, hvor vandet ville ud af fjorden, men vinden ville ikke lade det komme ud. Strømmen som vi kender den ved Kronborg og ved Gniben på Odden er nærmest som en storm i et glas vand. Men det vi oplevede ved Hella var stort. Det var IKKE for hverken kajakker eller småbåde, så vi skulle ikke nyde noget. Men en dag med rolige vindforhold og med en timing af strømmen vil stedet være helt perfekt.

Nå, vi fandt et par spændende steder, men de var nu ikke suuuper gode med SSV stiv kuling. Der var dog en vig vi måtte checke, men vi skulle lige ha’ et måltid energi først, og så af sted. Vi havde mistanke om at stedet måtte holde en god kat eller to, men det skulle vise sig at der også var andet. Vi riggede til med forskellige tackler med sildefiléter, og der gik ikke lang tid før vi havde de først kontakter. Faktisk fik Bjarne den første flynder på første drift, så hvad skulle det ikke blive til når dagen var omme?

Godt nok var vigen i læ af kulingen, men der var ret kraftige kastevinde fra de høje fjelde, som gjorder fiskeriet knap så behageligt og absolut meget mere spændende. Det var besværligt og udfordrende, men gav fiskeriet en ekstra dimension. Efter omkring tre timers fiskeri havde Bjarne fået sin første flynder med landing assisteret af Dennis for at hold kajakken i ro for vinden, samt en pæn torsk på 4-5 kilo – begge genudsat.

Rasmus og Dennis hver fået havkat med personlige kajak rekorder på hhv 2,5 og 6,5 kilo. Da vi fisker med grej som andre nok ville kalde UL, fik den store kat lov til at lave fire udløb inden landing, assisteret af Rasmus for at holde kajakken i ro. Finn venter med de store fangster til vi andre ikke fanger noget, men vi fik alle småtorsk (op til 6-7 kilo) som alle blev udsat.

Oppe på land blev vi mødt af en lokal sømand, som er ansat på Hurtigruten. Han havde holdt øje med os og undrede sig over at både torsk og kveite blev genudsat. ”Argh, vi kører ikke fra København til Tromsø, for at tage torsk med hjem. Og kveiten var  under det lovmæssige mindstemål og skal derfor genudsettes”. Det rystede han bare på hovedet af, og tænkte sikkert ”tossede danskere”.

Mens vi pakkede sammen så vi en flok på fire-fem marsvin, som overtog ”vores” område.
Bjarnes kveite betyder i øvrigt, at ni måneders utæmmet skægvækst skal afvikles. Et meget ufornuftigt løfte til fruen: Hvis/når turen kaster en kveite af sig, så skulle skæget af. Og så allerede på første tur og på første drift. Men det er sådan man får en glad kone når man kommer hjem.


1 kommentar:

  1. Hele de skulle lige ligge ved siden af hinanden :-) hilsen Thomas

    SvarSlet